CFO’ens nye disclipin – et shortcut i jagten på besparelser

· · | Artikler

Indlæg ved Jesper Riemer

Selv efter en 4-årig finanskrise, mange afskedigelser, øgede effektiviseringer, omlagte rutiner og en konstant søgen efter optimeringspotentialer ,bliver CFO’en konstant forholdt opgaverne med at finde nye besparelser, optimere etc. Og ofte er det en omfangsrit arbejde med involvering af mange interessenter og det tager også tid.

 

Men der findes en tilgang i form af denne nye disciplin, der hedder Contract Management eller på dansk styring af aftaler, forpligtelser og kontrakter.

 

Til forskel for så mange andre discipliner er der her ikke behov for hverken nye IT-systemer, voldsomme opstartsomkostninger eller en hær af rådgivere for at komme i gang.

 

Og hvordan så det ?

Tre helt simple ting danner grundlag for det første skridt som CFO’en skal initiere:

 

Overblik. Udvælge de 5 største faste omkostningsposter (excl. gager)  på dit regnskab, og de 5 mest transaktions tungeste målt på antal bilag, tidsforbrug etc.


Analyse
. List omkostningerne for disse i en periode på de seneste 3 år, og se hvordan disse omkostninger har udviklet sig.


Struktur
. Sammenlign omkostningerne med eksterne data og benchmark. Det kan være enkle prisoplysninger der kan findes på nettet, eks. teleprodukter og priser, forsikringsydelser etc. (jeg gætter på disse kunne være blandt top 5), og gør også gerne brug af ERFA sparring.

 

Når disse handlinger er gennemført, er opgaven allerede på dette tidspunkt begyndt at samle de  lavthængende frugter, som relativt nemt kan høstes og som giver værdi ikke kun her og nu, men også fremadrettet.

 

Efter ordsproget godt begyndt er halv fuldendt, kan processen fortsættes hvor flere omkostningstyper inddrages, der ses på kvalitet og øvrige vilkår etc. Men det væsentligste er det nu er lykkedes på en enkel og simpel måde at skaffe besparelser, og dermed indtægter, som kan dokumenteres.